Rendezvény

eddigi rendezvényeink
RENDEZVÉNY

A VÍZ – AZÚR
akvarell-remekek a XX. századból

Az akvarell a vízfestés egy fajtája, vízben oldódó, áttetsző lazúrfestékkel nagyszemcsés, akvarellpapírra való festés. Ennek a festészeti technikának az értéke a finom, világos, áttetsző színekben van, ami a képnek, különösen a tájképnek nagy frissességet kölcsönöz. Gyors, tovatűnő élmények, jelenségek rögzítésére kiválóan alkalmas. Többezer éves múltja van. A vízfesték erőssége ebben áll: lehetővé teszi, hogy a papír szövete és tónusa elegyedjék a festék színeivel, s ez a fénynek és a mélységnek lélegzetelállító illúzióját kelti. A vízfesték különféle variációit évezredek óta használják. Az akvarell festészet az egyik legnehezebb műfaj, mert az alkotási folyamatban a művésznek nincs lehetősége korrigálni, így nagy szakmai tudást igényel. a Haas Galéria első ízben rendez tárlatot kizárólag akvarellekből. Olyan XX. századi műveket állít ki, amelyek alkotói a műfaj mesterei voltak: Ámos Imre, Bene Géza, Bernáth Aurél, Bor Pál, Bornemisza Géza, Csebi Pogány István, Deli Antal, Egry József, Farkas István, Járitz Józsa, Kádár Béla, Litkey György, Pleidell János, Scheiber Hugó, Schubert Ernő, Sugár Andor, Szentiványi Lajos és mások. A kiállítás fő témavilága a víz. Tengerek, tavak, folyók által ihletett tájkompozíciók, azúr színű életképek.
A kiállítás megnyitója: 16 órakor volt.
Megtekinthető: 2017. június 3-ig.

REMEKMŰVEK – REMEK MŰVEK XI.
A sorozat XI. részeként ezúttal Nicolas Schöffer: Próféta c. festménye került bemutatásra.
Nicolas Schöffer (Schöffer Miklós) (Kalocsa, 1912. szeptember 6. – Párizs, 1992. január 8.) magyar születésű francia képzőművész. A kinetikus művészet, mai nevén interaktív művészet kiemelkedő képviselője – írja a kalocsai Nicolas Schöffer Múzeum ismertetője. Művészetének három főbb periódusa van: térdinamizmus, fénydinamika, idődinamizmus. A velencei biennálé nagydíja 1968-ban jelezte, hogy Schöffer eredeti és alkotó módon járult hozzá a XX. század művészetének alakításához. Schöffer képzőművészeti munkássága rendkívül összetett. Eredendően új irányba fejlesztette művészetét. Amellett, hogy ő az egyik megteremtője az 1950-es években születő kinetikus művészet egyik ágának, a tér-, idő-, fénydinamizmusnak, ő hozta létre a kibernetikus szobrászatot. Egyaránt volt szobrász, festő, építész, várostervező, video művész, számítógépes grafikus, egyetemi professzor. Alkotásai ma ott találhatók Európa és Amerika számos nagyvárosában. Festészeti munkásságának – Szőnyi István egykori tanítványaként - egyik ritka példája Próféta című alkotása, melyet 1931-ben festett. A mű egy modern kori megjelenítése a klasszikus bibliai témának, melyet korábban már sok alkotó feldolgozott. Az expresszív, drámai felfogású alkotás a modern nagyvárost és kort reprezentálja. A képet a Nemzeti Szalonban is kiállították – 1931-ben.
Elképzelhető, hogy a Próféta alakját az Oscar díj szobor-alakja ihlette, melyet 1929-ben adtak át először.
A Remekművek – Remek művek sorozat, valamint az akvarell kiállítás a Modern Klasszikusok – Klasszikus modernek XIII. kiállítás keretén belül került bemutatásra.

A Haas Galéria MODERN KLASSZIKUSOK – KLASSZIKUS MODERNEK című, 2006-ban kezdett kiállítás-sorozata a tizenharmadik állomásához érkezett. A folyamatosan változó tárlat ezúttal is remek újdonságokkal bővült.
A kiállítótérben találkozhatunk a XX. századi magyar festészet meghatározó alakjaival, – többek között Bolmányi Ferenc, Göllner Miklós, Karikás Ilona, Ráfael Győző Viktor, Román György, Schubert Ernő, Szántó Piroska és mások művei szerepelnek a tárlaton.
Megtekinthető: 2017. október 7-ig.

Tárlatvezetésekkel is színesedett a program: A délután és az este folyamán két alkalommal is, 17.30 és 19 órakor.

A Haas Daléria Gangversenye 18 órától: Weszely Ernő koncertje volt a hagyományos helyszínen, az udvaron.


Schubert Ernő: Aranyhíd a Balatonon
Deli Antal: Tengerparti város Itáliában - 1926
Mágori Varga Béla: Hídépítők
Ráfael Győző Viktor: Cirkusz
A kiállítás megnyitása
Haas János megnyitja a kiállítást
Látogatók
Tárlatvezetés
REMEKMŰVEK - REMEK MŰVEK XI.
Weszely Ernő koncertje
A koncertet hallgatók


1055 Budapest, Falk Miksa u. 13. Telefon: +36-1/302-5337. Mobil: +36-20/983-7246
E-mail: haasgaleria@haasgaleria.hu, haasgaleria@tvnetwork.hu
Nyitva tartás: hétfőtől - péntekig: 10 - 18 h, szombaton: 10 - 13 h