Rendezvény

eddigi rendezvényeink
RENDEZVÉNY

19. FALK ART FÓRUM 2019. május 18.

ABA-NOVÁK önarckép-remeke – Egy művészházaspár
tárlata

EGYÜTT ÖRÖKKÉ
REDŐ FERENC ÉS VÖRÖS ROZÁLIA
festményeinek, grafikáinak és szőtteseinek kiállítása

Vörös (Eisler) Rozália (1919-1992) és Redő Ferenc (1913-2012) festőművész házaspár. Mestereik Aba Novák Vilmos, Berény Róbert és Iványi Grünwald Béla voltak. Bár társadalmi helyzetük lehetővé tette volna, mégsem indulhatott meg életük egy művészi pályafutás felé, mert a II. világháború ezt megakadályozta. A háború után a kulturális közéletben vállaltak feladatokat, és csak fokozatosan tudtak visszatérni eredeti hivatásukhoz. Vörös Rozália 1954-ben, Redő Ferenc 1960-ban vált meg addig betöltött állásától, és folytathatta megszakadt művészi pályáját. A szabadiskolában Vörös Rozália a táblakép festésre, Redő Ferenc emellett a grafikai feladatokra, rajzolásra, linóleummetszésre készült fel. Újonnan szerveződő munkásságukban Vörös Rozália rátalált a pasztellre, mint olyan kifejezési formára, amellyel gyorsan és frissen rögzítheti a szabadban is, műtermi körülmények között is benyomásait, és ezt a közönség is szívesen fogadta. Olajjal továbbra is gyakran dolgozott, majd a batik kifejezési lehetőségeinek a kitágításával jutott el a gobelinhez. 1960-ban készítették közösen első gobelinjüket, és az új műfaj mindkettőjüket magával ragadta. Vörös Rozália megtanult szőni, Redő pedig gyapjút festeni, és ezzel megteremtették a folyamatos munka lehetőségét a maguk számára ebben az igényes és drága műfajban. Életük utolsó harminc, illetve ötven évét döntően a gobelin-tervezés töltötte ki. El-ellátogattak a műfajjal határos területekre, a fekvőszékes szőttes, vagy a “gros point” (kivarrott keresztszemes hímzés) műfajába is. Többször jártak Olaszországban, melynek hangulatát Vörös Rozália különösen szerette. Részt vettek gyűjteményes kiállításokon és egyéni tárlatokat is rendeztek itthon és külföldön (Dubna, Helsinki, Párizs). Harmonikus, egymás önállóságát tiszteletben tartó együttműködésüknek Vörös Rozália halála vetett véget. Az utolsó húsz év nehéz volt alkotótársa számára, de művészete, és munkásságát figyelemmel kísérő környezete életben tartotta. Lakásában szervezett tárlatain régi tanítványai, barátai, tisztelői rendszeresen látogatták. SZOT-díjas, érdemes és kiváló művész lett, és a főváros XIII. kerülete díszpolgársággal tüntette ki.
A kiállítást rendezte: Zsákovics Ferenc művészettörténész
Megnyitó: 16 órakor
A kiállítást megnyitotta: dr. Redő Ferenc régész, a művészek fia.
Finisszázs: június 6-án 16 órakor
Megtekintető: június 8-ig.REMEKMŰVEK – REMEK MŰVEK XIII.

Aba-Novák Vilmos: Önarckép, 1923
olaj, vászon, 95x70 cm

A sorozat XIII. részeként ezúttal Aba-Novák Vilmos: Önarckép, 1923
olaj, vászon 95x70 cm, 1923) c. festménye kerül bemutatásra.
Aba-Novák Vilmos (1894–1941) pályája kezdetén számos önarcképet készített, ceruzarajzban, tusban és rézkarcban egyaránt készültek az önanalizáló arcváltozatos grafikái. Ugyanakkor olajképein is gyakran saját magát használta modellként. Ennek az önfejlesztő stúdiumon kívül anyagi okai is voltak. A maga számára a legolcsóbb modell volt…
Az itt kiállított Önarcképe már a kiforrott alkotót mutatja, teljes festői felkészültsége birtokában. A fél-alak beállítása higgadt, derűs alakot mutat, festőileg letisztult kubista vonásokkal, fölényes fény- és árnyék kezeléssel. - írja Kováts Kristóf, Aba Novák Vilmos unokája, hagyatékának gondozója.
Megtekinthető: június 8-ig.

A Remekművek – Remek művek sorozat, valamint az Együtt örökké c. kiállítás a Modern Klasszikusok – Klasszikus modernek XV. kiállítás keretén belül került bemutatásra.

A Haas Galéria MODERN KLASSZIKUSOK – KLASSZIKUS MODERNEK című, 2006-ban kezdett kiállítás-sorozata a tizenötödik állomásához érkezett. A folyamatosan változó tárlat ezúttal is remek újdonságokkal bővült.
A kiállítótérben találkozhatunk a XX. századi magyar festészet meghatározó alakjaival, – többek között Bene Géza, Bolmányi Ferenc,Gábor Marianne, Göllner Miklós, Kádár Béla, Karikás Ilona, Mágori Varga Béla, Peterdi Gábor, Ráfael Győző Viktor, Román György,Schönberger Armand, Schubert Ernő, Szántó Piroska, Szentiványi Lajos, Walleshausen Zsigmond és mások művei szerepelnek a tárlaton.
Megtekinthető: október 5-ig.

Tárlatvezetésekkel is színesedett a program: A délután és az este folyamán két alkalommal is, 17.30 és 19 órakor.

A Haas Daléria Gangversenye 18 órától: Weszely Ernő koncertje, a hagyományos helyszínen, az udvaron volt.


Kiállítási megnyitó dr.Redő Ferenc, Haas János,dr.Redő Katalin, Weszely Ferenc
A rendezvény közönsége
Együtt örökké kiállítási részlet
Együtt örökké kiállítási részlet
Remekművek - Remek művek XIII.
Tárlatvezetés dr.Redő Katalinnal
Weszely Ernő koncertje


1055 Budapest, Falk Miksa u. 13. Telefon: +36-1/302-5337. Mobil: +36-20/983-7246
E-mail: haasgaleria@haasgaleria.hu, haasgaleria@tvnetwork.hu
Nyitva tartás: hétfőtől - péntekig: 10 - 18 h, szombaton: 10 - 13 h